10 September 2007

Design ambiental

Ma tot uit la emisiunile cu amenajari de pe la tv. Si la diverse case in care ajung, "in vizita" :-). Si ma minunez. Si ma gandesc ce inseamna de fapt design ambiental in capul majoritatii oamenilor, pentru ca la mine in cap e alta imagine...

De obicei, la tv, un om cu ceva simt estetic (=se pricepe la culori/ forme, eventual si stiluri) amenajeaza o casa/ camera. Concret, ce face el: alege o gama cromatica si un stil (de obicei modern) si incepe sa puna: o canapea, o biblioteca, trei perne funky si pufoase, un covor blanos, trei spice intr-o vaza, lumanari pe etajere si pe masuta din fata canapelei etc etc. In timpul asta vorbeste despre chestii de genul: "se poarta" lemnul wenge, rosul da forta dar nu trebuie folosit in cantitati mari, combinatia mov- verde este foarte fresh...

Bon. Toate bune si frumoase. Rezultatul este o incapere placuta ochiului, care arata muult mai bine decat ce isi face romanasul nostru in propria casa. Dpdv estetic este o amenajare reusita, nimic de zis (in fine, mai ies si uratenii, dar sa le consideram exceptii).

Numai ca aici apar eu. :D. Care cred ca design inseamna gasirea echilibrului intre functional si estetic. Cu accent pe functional. Pentru utilizator, nu pentru cel care amenajeaza. Adica te duc la om acasa si incepi sa-l intrebi: ce culori iti plac/ te fac sa te simti confortabil? Hai sa discutam, sa gasim impreuna un stil care ti se potriveste, ca doar tu trebuie sa vezi zilnic mobila aia, nu eu. Nuuuu, nuuuu... sfatul meu de profesionist este sa nu iti pui carpeta cu Rapirea din serai pe perete... Cum e viata ta? Povesteste-mi despre tine si ce faci tu acasa... A! Cand intri pe usa iti arunci geanta si cheile undeva? Ok, pai sa-ti punem o masuta/ raft/ nisa etc la indemana, pentru asta. Ce mai faci? Dimineata iti citesti ziarul in sufragerie? Si iti cumperi toate revistele de pe piata? Pai sa-ti facem un loc- cu suport de reviste si spatiu pentru cana de cafea. Aaaa, si seara citesti, pe canapea? Atunci iti trebuie un lampadar cu lumina suficient de puternica. Si nu o lumina colorata, ca deranjeaza... Si lucrezi pe laptop? Poate iti trebuie spatiu unde sa-l pui... si sigur iti trebuie prize... Si primesti des prieteni? Multi? Jucati carti? Hmmm... asta inseamna o masa pt joc si scaune multe. E casa mica si nu ai unde sa le pui, nu? Scaune pliante (sau o solutie de tipul asta)... si va trebui sa le gasim si un loc de depozitare, sa nu te impiedici de ele prin casa... Ai si copil? Mic? Poate o canapea dehusabila (sa o poti spala). Si mobilier fara colturi primejdioase. Si nu sticla. Ai si o colectie de elefantei roz? Bon, rafturi pentru punerea lor in valoare. Sau colectionezi fotografii alb negru? Trebuie sa le integram in peisaj. Ai multe carti? Sau ai multe CD-uri??? Esti DJ? Atunci punem la indemana sistemul audio... A! Si pana la urma... iti plac lumanarile??? Le folosesti sau macar te incanta prezenta lor? Daca iti pun patru lumanari pe masuta din sufragerie, ai ce face cu ele sau o sa le tot dai la o parte din drumul tau, ca te incurca??? Si asa mai departe. Cu toata casa. Sa ajunga in asa fel incat sa-ti fie "casa". Croita pe masura ta. Nu ca o haina cam larga, de imprumut, cu care incerci sa te adaptezi. Iar treaba desinerului este sa ia toate aceste informatii si sa le adune intr-un ambient estetic, unitar. Aici intervine partea cu esteticul. Dar trebuie sa fie totusi pe gustul tau, sa te reprezinte si sa raspunda nevoilor tale.

De ce nu fac oamenii asta? Beats me. Nu o fac nici cei de la tv, care amenajeaza case stas-fara suflet... genul de casa in care poate sta oricine la fel de bine- pentru ca este prea putin "tailor made". Nu o fac nici cei care isi amenajeaza singuri o casa, oricat de multi bani ar baga in ea. Exista case care te obliga la miscari/ mutari complicate pentru a face un gest simplu, cotidian. De ce sa iti complici existenta, sa te chinui singur? De ce sa nu gandesti functional pentru tine???

Ok, poate ca cei care isi amenajeaza singuri locuinta sunt lipsiti de simt practic, insa "profesionistii" ce scuza au?

Sau poate ca nu stiu eu ce inseamna design ambiental... Dar, hei, ma simt perfectly happy cu definitia mea :-).

8 comments:

Anonymous said...

Pe mine ma incanta ideea ta! Mi-ar placea sa se ocupe cineva de specialitate de treaba asta cu amenajarea. Dar daca nu ar respecta niste chestii (nu vreau tv/computer sau alte de-astea in dormitor, vreu o camera-birou ca si-asa sunt lenesa si daca imi amesteci living-ul cu biroul s-a terminat, nu pune prea multa mobila si nu-mi spune tu ce-mi place, ca sigur stiu mai bine), l-as da afara, sincer :)

OK, si tu cand te bagi in treaba cu designul ambiental? Pe bune ca la tine vin cand o sa am ce sa mobilez :D

Zu said...

Sunt pasionata de design ambiental, asa ca, oricand, cu mare placere :-)) (cu mentiunea ca am facut eu ceva la facultate dar nu suficient cat sa ma consider chiar mare guru in domeniul asta)...

Anonymous said...

Buna ... vreau si eu sa intreb ceva si anume ..Zu ..ai terminat universitatea de arte ? la design ambiental? As vrea sa dau si eu acolo de-asta intreb

Zu said...

Departamentul Design- dupa unu-doi ani iti poti alege directia: design grafic, ambiental sau industrial. Sunt multe de spus... iti trebuie multa ambitie si sa tragi tu de profesori daca vrei sa inveti ceva, nimeni nu-ti baga informatiile in cap cu forta, dimpotriva.

Gratiela said...

Buna! Acum termin si eu cu liceul, ma stresez sa iau bacul ca sa pot intra la facultate. As dori sa te intreb, daca imi poti raspunde, despre aceasta facultate, de design, ambiental mai exact. Ce se intampla pe-acolo, daca trebuie sa mergi cu ceva experiente sau e de ajuns imaginatia? Eu sunt din timisoara si am terminat liceul de Posta si Telecomunicatii. Mi-ar placea sa fac amenajari la nunti, sau la orice fel de evenimente, asta mi-as dori sa-mi fie jobul. Multumesc!

Gratiela said...

Buna! Sunt din Timisoara, am terminat si eu liceul de Posta si Telecomunicatii si ma stresez sa iau bacul. Imi doresc foarte mult sa merg la facultate, mai exact la cea de design, ambiental, dar nu prea stiu despre ce e vorba, nu am prea multe informatii. Crezi ca m-ai putea ajuta? As avea nevoie de ceva experienta sau imaginatia e de ajuns? Mi-ar placea sa ajung sa amenajez la nunti, diverse evenimente, acesta ar fi jobul dorit. Multumesc!

Zu said...

Implica si cunostinte de desen, asa ca ai avea nevoie de ceva experienta in acest domeniu, preferabil o pregatire facuta cu un profesor care te-ar putea indruma pe calea corecta. Poti suna la secretatiarul Universitatii de Arte si sa ceri detalii despre cerintele la examen, sa fiu cinstita nu mai stiu ce se cere acum (sunt baba :D, cand am dat eu examen era cu mapa de lucrari si probe de desen), dar oricum dupa admitere vei avea nevoie de astefel de cunostinte, practiv potentialii tai viitori colegi sunt in cea mai mare parte absolventi de licee de arta.

Anonymous said...

Hello Dear, агe you reallу ѵisiting this site daily, if so then you will definitely get fastidiοus know-how.


Feel frеe to surf tο mу pаgе;
Dfwseospecialists.Com