10 December 2013

Dar din dar...

Zilele acestea incerc sa-i explic piticului de ce ne aduce Mos Craciun daruri. Dincolo de raspunsurile alambicate la replici de genul "eu vreau sa-l sun pe Mos Craciun si sa-i explic (personal) ce imi doresc" (damn', m-a blocat nitel cu asta), vreau sa-i povestesc despre faptul ca ne aminteste de bucuria de a darui. De a ne ajuta. De a face cadouri cu drag, din suflet, doar pentru a ii aduce un zambet pe buze celuilalt, de a ii vedea fata imbujorandu-se a incantare. Imi doresc ca el sa inteleaga ca si aceasta anticipare a bucuriei cuiva e pretioasa, poate cea mai pretioasa. Imi doresc ca noi toti sa ne aducem aminte de acest lucru, asa ca iata lista mea de sugestii privitor la "cum poti face o fapta buna", proiecte cu suflet, pentru oameni cu suflet, oameni frumosi:

- Shoebox - cadoul din cutia de pantofi (pentru copii orfani, intre 2 si 18 ani)
Se ia o cutie de pantofi, se imbraca in haine festive (hartie de ambalaj lucioasa si fosnitoare) si se umple cu lucuri mici, dar care sa aduca bucurie si apoi se duce la unul din centrele Shoebox. Puteti pune in cutie tot ce intra, ce vreti si ce credeti ca ii trebuie unui copil de varsta si sexul pentru care doriti sa oferiti ceva:
    • dulciuri (ex.ciocolata, biscuiti, napolitane), dar NU ceva perisabil (ex.banane, portocale, iaurt)
    • articole scolare: caiete de scris, creioane colorate, un ghiozdan, un penar sau orice altceva
    • jucarii potrivite pentru varsta si sexul copilului
    • produse de igiena personala: perie si pasta de dinti, sapun, sampon, gel de dus, absorbante (in fiecare an am observat ca fetele aveau mare nevoie de asa ceva)
    • o felicitare de Craciun pe care sa scrii citeva rinduri pentru copilul care va primi cutia de la tine (esti liber sa pui datele tale de contact si sa pastrati legatura si pe viitor)
    • articole de imbracaminte: un fular, caciula, ciorapi grosi, manusi sau orice altceva de acest fel, nou sau purtat dar care sa arate bine, sa nu fie rupt, patat sau deteriorat
    • poate o lumanare parfumata care sa le aminteasca si lor de mireasma Craciunului, insa fara chibrituri, nu cumva copiii sa faca vreo isprava… Lumanarea nu trebuie sa fie neaparat ceva “fancy”, ci una “folosibila” (multi dintre ei NU au nici macar curent electric)
    • orice alt cadou de care stiti ca s-ar bucura copiii vostri sau de care v-ati fi bucurat voi daca erati in locul lor

- Bursa de fericire - platforma online de strângere de fonduri pentru dotarea secţiilor de oncologie din spitalele româneşti
Cumperi actiuni, te oferi voluntar, redirectionezi 2% (sau convingi o companie sa-si redirectioneze din impozitul pe profit :D - legea permite acum acest lucru)... ai trei variante pentru a ajuta. Si totul este transparent: stii cat donezi, urmaresti traseul banilor, stadiile proiectului şi vezi concret unde ajung banii donati, care contribuie la salvarea de vieti. Ce mi se pare mie important: ca se dezvolta o infrastructura care poate ajuta nenumarati pacienti mai apoi.

- Ajuta un bunic - o idee tare frumoasa si nu asa de greu de pus in aplicare
O suma aparent infima (pentru unii dintre noi), o supa calda, o vorba buna pentru niste bunici nedrept uitati de lume. E un proiect deschis, aproape orice se poate face pentru a aduce putina fericire.

Si mai intrati si pe blogul Mariei Coman. E un om care strange munti de lucruri si mobilizeaza energii pozitive. Stiu ce spun, am dus si eu haine, ba colo, ba colo, inspirata de discutiile cu ea. Intrati pe blogul ei, mereu posteaza despre cazuri in care e nevoie de ajutorul nostru. Sau cititi aici despre proiectele propuse de Nicoleta Tintea, un om pe care eu il apreciez enorm.

No comments: