30 March 2015

”Fii prietenos, nu răutăcios!”


Cartoon Network a lansat, alaturi de Asociatia "Telefonul Copiilor", o campanie impotriva fenomenului de bullying (care a luat amploare in Romania). La invitatia Anei am participat la o intalnire de prezentare a acestei campanii. Este un subiect care ma preocupa, pentru ca aceasta este lumea in care traiesc copiii mei si ceea ce li se intampla in primii ani de viata ii poate afecta pentru tot restul ei, lasandu-i cu diverse traume emotionale ascunse cu care vor avea mai apoi de luptat ani in sir. Am auzit si eu povesti despre hartuire si agresiuni, discutii legate de brandurile hainelor pe care le poarta (inteleg ca in unele cazuri chiar alti copii vin si se uita direct ce eticheta are la gat haina pe care o porti - fara sa intrebe, evident) sau ironii privitor la aspectul fizic si tot asa, pana la batai (care se pot chiar incheia tragic). Am vrut sa fiu putin mai informata privitor la acest subiect si am aflat mult mai mult de atat (documentandu-ma si de pe site-ul Clubului Prieteniei - initiat de Cartoon Network dar si de pe cel al asociatiei), idei care m-au pus pe ganduri.

Pe scurt: "dacă eşti copil, la Telefonul Copilului poţi suna pentru orice, nicio problemă nu este prea mare sau prea mică pentru a o discuta cu noi." In 2014 peste 1000 de copii au sunat pentru a vorbi de cazuri de hartuire, iar majoritatea celor afectati sunt copii cu varste intre 12 si 17 ani. Insa copiii suna adesea suna si pentru ca au nevoie de cineva cu care sa vorbeasca, sa se sfatuiasca. Cineva caruia sa i se destainuie. Si m-a surprins nevoia aceasta de comunicare, care pare sa se afle la baza intregii probleme. Hartuirea apare cel mai adesea ca imitare a unui model existent in cadrul familiei - acesta este agresorul, o victima la randul ei - iar copilul hartuit este lipsit de instrumentele de aparare deoarece, din varii motive, ii lispeste comunicarea cu un adult de incredere. Am aflat astfel ca solutia sta in comunicarea constanta cu copiii nostri, astfel incat ei sa aiba curajul si deschiderea sa ne povesteasca orice li se intampla dar si pentru a putea preveni astfel de situatii, informandu-i ce pot face.

Noi suntem exemplul pe care il au constant in fata lor si este foarte este important ce le transmitem copiilor nostri, iar cheia sta in comunicarea constanta cu ei - astfel vor avea instrumentele necesare si puterea de a reactiona prompt inca de la primele semne de hartuire (acum, dar si mai tarziu cand vor fi adulti). 

Ce le putem transmite? Ca "Hărţuirea este atunci când o persoană se poartă urât în repetate rânduri cu o altă persoană sau o face dinadins să sufere. Oricine poate fi victima hărţuirii, indiferent de vârstă. Ea poate avea loc la şcoală, acasă sau online şi poate însemna că cineva te împinge, te loveşte, te tachinează, îţi ia lucrurile, îţi dă porecle, te ignoră intenţionat sau se ia de tine pentru că eşti altfel. Hărţuirea nu este acceptabilă. Dacă eşti hărţuit, nu este vina ta.". Pe site-ul asociatiei exista cateva documente foarte utile, atat pentru profesori (din care evident ca se pot inspira si parintii) dar si pentru copii (aici si foarte interesanta, lista drepturilor copilului, de aici). 

De asemenea, campania are cateva sfaturi pentru cei mici, un "cod al prieteniei": 

  • Fii prietenul tău cel mai bun - poartă-te cu alţii aşa cum vrei să se poarte alţii cu tine
  • Fii îngăduitor şi atent - nu judeca oamenii, toată lumea are nevoie de un prieten
  • Fii sincer şi de încredere
  • Fii loial şi rămâi alături de alţii la nevoie
  • Ai curajul să spui "Îmi pare rău" dacă ai făcut o greşeală
  • Fii gata să ajuţi atunci când cineva are o zi dificilă
  • Distrează-te cu prietenii şi invită şi alţi copii să se distreze cu voi!

Eu as adauga ca e nevoie sa ii invatam:
  • sa se gandeasca la impactul cuvintelor lor inainte de a le folosi
  • sa pastreze un ton calm si un limbaj potrivit atunci cand au o discutie in contradictoriu
  • sa asculte cu adevarat (fara ca propia furie si emotiile sa ii impiedice)
  • sa inteleaga ca atunci cand nu esti de acord cu cineva ii contesti in fapt ideile, nu contesti acea persoana (asta e mai complicata :D)
Aceasta deoarece comportamentul in societate se invata. Cu totii, inclusiv copii, suntem constant expusi unor manifestari de violenta, lipsa de politete, vulgaritate ce ar fi fost de neimaginat in trecut (acum le vedem constant la televizor, de exemplu). Iar copiii imita ceea ce vad in jurul lor, pentru ei lumea este mediul pe care il absorb, din care invata preluand fara discriminare si bune si rele, formandu-se pe baza a ceea ce acumuleaza. E parte din responsabilitatea noastra ca parinti sa ii ghidam in mijlocul valului acesta de informatii de toate tipurile. Iar comportamentul in societate, politetea, civilizatia sunt modul in care stim sa recunoastem si sa respectam toate lucrurile din jurul nostru (in special toate fiintele vii), ceea ce ne va permite sa convietuim armonios in comunitatile din care facem parte. Implica in special abilitatea de a ii trata pe ceilalti cu respect, indiferent de diferentele de opinie.

No comments: